La Nostra Missió

2Rapitenques Around The World és el projecte amb el qual volem cumplir el nostre somni de viatjar al voltant del món. Tenim el propósit de descobrir altres cultures i apropar-les al poble rapitenc. La nostra filosofia és aprendre de tot allò que ens trobarem i a la vegada compartir la nostra idiosincràsia. Creiem firmement que és necessari viatjar amb una actitud oberta, amb toleráncia i solidaritat per a culminar el nostre objectiu. (Vane ¡ Eva)


lunes, 28 de septiembre de 2009

Carnavals Nortenys,Purmamarca i Humahuaca( Jujuy)


Amics la nostra història continua...sense pressa però sense pausa...i és que encara tenim moltíssimes coses per a contar-vos!!!

Hem arribat al Nord d´Argentina....Vane primer que jo,feia dies que ja estava per allí...jo després de deixar Córdoba vaig posar-me en camí cap a la província de Jujuy...i al igual que jo...tb uns quants mil.lers de persones ....tots dirigint-mos cap al mateix lloc i amb la mateixa proposició...sentir, viure i disfrutar dels Carnavals Nortenys.



No vaig adonar-me´n de la magnitud que prenia el Carnaval fins que vaig arribar a Salta,l´estació d´autobusos estava invadida....persones,families,viatgers...tots esperant el seu torn per a agafar el seient del bus que ens portaria a aquest fenòmen cultural que movilitza el nord d´Argentina.


Humahuaca

I ara ve la pregunta....serà el carnaval d´allà igual que el de casa nostra,que hem trobaré??...quina és la arrel d´aquesta festa pagana....o és fruit d´una tradició ancestral indígena andina( Cultura Kolla) ...la curiositat de tot plegat ens ha portat a endinsar-mos en una recerca per saber-ne la resposta...i tot el que hem trobat són indicadors de que la Festa del Carnaval és una mescla entre la tradició andin prehispànica i la aportació dels colonitzadors espanyols que van arribar en el seu moment.




Molts dels articles sobre el tema, ens expliquen que el Carnaval té a veure amb el Kapaj Raymi Inti ( Runa simi): que val a dir la gran Festa del Sol del temps de la reproducció de la Pachamama.Aquest periode de temps comença en el solstici del 23 de juny i conclueix en l´equinoxi de març.Una festa que es celebra cantant-li i ballant-i a a la Pacha des de fa molts de segles inclus abans de la invasió espanyola.




Avui en dia és un producte cultural derivat de les relacions entre cultures invadides i la invasora.Per la seva part els indigènes reflexen amb el carnaval la seva forma de percebre i apreciar la realitat del seu món.



Així que és sumament comprensible que per a ells el carnaval signifique l´aparició del sol d´estiu que ajudarà a reproduir a la Mare Terra ( PachaMama) els recursos indispensables per a la vida ( cabres, ovelles,aigua,blat,papes....)


Però també apareix la figura del Diable,que en auqest cas representa la tradició més europea de la festa del Carnaval.Tot i això s´apunta que aquesta figura del Diable,que es desenterra i al final de la festa es torna a enterrar,pren símbol d´alegria.



Aquest sincretisme entre les dos cultures li dona un toc singular a la festa, que la diferencia de la resta de celebracions carnavalesques d´arreu del món.



Cerro de los siete colores ( Quebrada de Purmamarca)


Suenan las quenas y los sikuris, el Cerro de los Siete Colores se puebla de diez mil más: se ha desenterrado al Diablo y las sonrisas del pueblo indican que ya es Carnaval en la Quebrada de Humahuaca.


Video del desentierro
http://www.youtube.com/watch?v=DE4ltUjXiGk&feature=related

El desenterro del Diable és el ritual qie inicia una seman de festejig,alegria i joia.Tot val,la ciutadania es reunix per beure,menjar,ballar i cantar...riure i més riure...





Les escenes de les comparses que fan sonar els instruments tradicionals,fent moure a qualsevols ésser viua...nens,joves,adults,gent gran...qui no esta disposat a seguir el ritme d´un carnavalito!!!



Lletra del Carnavalito (El Humahuaqueno) :

Llegando está el carnaval quebradeño, mi cholita,
Llegando está el carnaval quebradeño, mi cholita.





Fiesta de la quebrada humahuaqueña para bailar










Erke, charango y bombo
carnavalito para bailar, bailar, bailar, bailar


I quantes vegades la vam tararejar,i quantes més la vam ballar...jajaja




La festa s´organitza en comparses,agrupacions de veïns que e spreparen durant tot l´any per a estallar en cantics,balls i melodies en l´època tan esperada.










Aquestes recorren tots els carrers amb la seva respectiva " Xaranga" d´instruments tradicionals andins...tarkas,quenas,erkes,sikuris i bombos.




Nosaltres vam tindre la sort una nit,de conèixer a el president d´una de les comparses i gaudir d´un sopar molt autèntic i divertit...envoltades d´unes persones que sentien profundament la festa del Carnaval...



...així com el Vino Toro!!!jajaja











Els Pives!!!Quina Festa!!!jajaja

Però es que vam estar una setmana,ballant,rient i menjant Humites,empanades,locros i tamales....i vevent Vino Toro....aaaaaaaay!!!...i com no embadurnats d´una altra cosa que genera expectació tan a petits com a grans...la Farina!!!!



I es que et passes una setmana de color blanc,tan se val sigues d´on sigues estigues com estigues...ningú se salva de ser embadurnat de faina!!!..i espuma!!!quin riure!!!
es un no parar!!!

Caps i cares blanques que s´entreguen a l´encanteri del Diable!!!!i tots a ballar!!!

Hoy estoy aqui,mañana me voy...pasado mañana... donde me encontraré!!!!




I si dos grans amics el Pablo i la Nane!!!
Una vegada més ells van ser els nostres aliats per a que la festa del Carnaval fos algo inolvidable!!!






Uns amics que es van convertir en part de la familia argentina que hem deixat a Buenos Aires!!!

Però tambe vam tenir gran amics de Carnaval com una parella de valencians i uns molt autèntics porteños que ens van fer riure a trencacoll!!!jajaja









I es que la Tradició,Festa,Alegria,Amistad,Companyerisme,Aventura,Natura...van arribar a la màxima expressió del seu significat!!!




Tot tenia sentit...la Pachamama ens estava parlant!!!






...eren els ultims mesos de la nostra Itaca!!!




I sense poder ser d´una altra forma en aquest somriures a la vida ,als amics i a tot lo que vam viure i sentir en aquells moments ens despedim fins al pròxim relat!!!







Passarem una frontera...cap a Bolivia volem anar!!!
Anna i Tiku ens estan esperant!!!jajaja

No hay comentarios: