La Nostra Missió

2Rapitenques Around The World és el projecte amb el qual volem cumplir el nostre somni de viatjar al voltant del món. Tenim el propósit de descobrir altres cultures i apropar-les al poble rapitenc. La nostra filosofia és aprendre de tot allò que ens trobarem i a la vegada compartir la nostra idiosincràsia. Creiem firmement que és necessari viatjar amb una actitud oberta, amb toleráncia i solidaritat per a culminar el nostre objectiu. (Vane ¡ Eva)


martes, 27 de enero de 2009

CHILE



"... este Chile pintado, flaco y largo en el extraño mapa de la tierra..." (Tito Fernandez, cantant folcloric chile).



Desertic al nord, polar al sud... pais de montanyes i ocea... pais de poetes (dos premis Nobel de Literatura, Gabriela Mistral al 1945 i Pablo Neruda al 1971)... país de famosos cantautors (Victor Jara, Violeta Parras...) .... aixi es Chile...


Els antics inques del Cuzco anomenaven Chile a les terres situades al sur del desert d´Atacama. Aquest nom es va expandir amb el temps a tot el pais.

Hernando de Magallanes va ser el primer explorador que va recorrer territori chile al 1520. Tras conquistar l´Imperi Inca, els espanyols van voler fer-se amb terres chilenes pero, la primera expedicio de Diego Almagro va fracassar al 1535.
No obstant aixo, Pedro de Valdivia i els seus homes ho van tornar a intentar amb exit, esta vegada creuant el dur desert d´Atacama al 1541.

Desert Atacama



Aquests van formar les famoses encomiendes (Institucio colonial per la qual es concedia al colonitzador un grup de persones per a que treballessen per a ell a canvi de la seva proteccio i evangelitzacio). Aquest sistema de treball forçat explotava al nord de la poblacio.

Al sud, els Mapuches, es ressistien a aquesta institucio i van lluitar contra la colonitzacio europea per segles...

Familia Mapuche



Al 1920, el 75% de la poblacio rural chilena encara vivia dels latifundis!!!

En 1970, el socialista Salvador Allende, va oferir (ajudat per la Unitat Popular) un programa radical defensant la nacionalitzacio de l´industria i la expropiacio dels latifundis. Allende va començar institucionalitzant moltes empreses privades aixi com la redistribucio dels impostos.
Aixo no va impedir que el pais caigues en una forta crisis economica i els confrontaments al carrer siguessin molt frequents. Al 1972 el pais estava paralitzat degut a les vagues que rebien suport dels democrats cristians i el Partit Nacional.

Un cop militar al Juny del 1973 va fallar pero la oposicio va agafar força. El llavors relativament desconegut, General Augusto Pinochet , va declarar cop d´estat l´11 de Septembre del 1973 derrotant al gobern d´Allende. Aquest ultim es va suicidar despres de que els homes de Pinochet bombardegessin el palau de la Moneda. Milers de seguidors d´esquerra, sospitossos seguidors i simpatitzants van ser detinguts. Molts van ser portats a l´Estadi Nacional de Santiago on van sofrir tortures e inclus execucions. Centenars de milers de persones van ser exiliades.



El cop d´estat va instaurar una dictadura encapçada per Pinochet. Aquest va disolvre el Congres i va prohibir els partits d´esquerra, suspenent molts altres tambe.

La Caravana de la Muerte (nom que va rebre l´exercit de Chile a les mans de Pinochet) va matar a molts de politics i oponents. Milers de persones van ser "desaparegudes" durant els 17 anys que va durar el regim.




Augusto Pinochet deixa el carrec al 1990 y Aylwin es el primer president de la epoca nomenada Transicio. Aquesta epoca es basa en una nova politica nacional, en mantenir una estructura economica sostenible, en reduir els nivells de pobresa i en reconeixer les violacions dels drets humans que es van donar durant la dictadura.

Una protesta internacional va explotar al 1998 quan Pinochet va ser arrestat a Londres degut al seguiment del judge espanyol Baltzar Garzon sobre les morts i desaparicions de ciutatans espanyols despres del cop d´estat al 1973.



La cort Suprema va concluir amb que el dictador sofria de demencia i no estava en condicions de soportar un juici.

Va morir al 2006 quan contava amb 91 anys d´edat i, paradojicament, va morir el dia dels Drets Humans.

Des de llavors quatre han sigut els president que han gobernat Chile : Patricio Aylwin (1990-1994), Eduardo Frei (1994-2000), Ricardo Lagos (2000-2006) i la actual Primera Mandataria, Michelle Bachelet,(2006-2010).




Ruta : 2 Rapitenques Around the World arrivarem a Santiago i recorrerem el pais cap al sud... fins arrivar a les illes Chiloe. Despres creuarem a l´Argentina a l´altura de Bariloche per disfrutar de l´impresionant Patagonia (part chilena i part argentina). El desert d´Atacama (al nord de Chile) el visitarem un cop estessem al nord d´Argentina (es facilment accessible per alli) .



Sudamerica here we go!!!!!!!!!!!!!!!

Milers d´abraçades a tots

Vane i Eva

3 comentarios:

Manu dijo...

Pareu conte amb el vi de Mendoza!!!

Tiku i Anna dijo...

Ei Rapitenques!!!
Fa dies que us volia escriure, som un gironí i una gironina que volten pel sud del continent americà i ja volia que trepitgessiu aquest continent, per a veure si ens trobem. Fa temps, des del principi del vostre viatge que us segueixo. Ara estem a Esquel direcció nord, a finals de setmana estarem al Bolsón, i després a Bariloche, i cap amunt!!
Si teniu ganes de parlar català dieu-me algo!!! El nostre blog: www.blogger.com/caminantperamericadelsud.com Apali Fins ara!!

Tiku i Anna dijo...

Perdó!!!!
http://caminantperamericadelsud.blogspot.com/
Ara si.