La Nostra Missió

2Rapitenques Around The World és el projecte amb el qual volem cumplir el nostre somni de viatjar al voltant del món. Tenim el propósit de descobrir altres cultures i apropar-les al poble rapitenc. La nostra filosofia és aprendre de tot allò que ens trobarem i a la vegada compartir la nostra idiosincràsia. Creiem firmement que és necessari viatjar amb una actitud oberta, amb toleráncia i solidaritat per a culminar el nostre objectiu. (Vane ¡ Eva)


jueves, 21 de mayo de 2009

Com ser “porteny” i no morir a l´intent



Per començar, porteny es diu al que es de Buenos Aires, de la capital. I vatros direu… i bueno on esta el problema??? Que els ho passa ara a les boges estes?
Pos si a mi m’han dit que a Buenos Aires parlen espanyol i que son molt pareguts!!! Si clar… aquesta es la teoria i, per esta regla de tres, ens tindríem que entendre a la perfecció no? Però a la practica….

Mireu, fem una proba:

A vore, surts en un amic i te diu:

-Che boludo, que onda? Porque no te copas y vamos a comprar puchos antes de ir al boliche? Respuesta: Paso me da fiaca.

Que??? Fàcil?? Però si tot això no esta al diccionari!!!! jajaja

Traducció: Ey tio, que passa? Perquè no t´enrolles i anem a comprar tabac abans d’anar al pub/discoteca? Resposta: Passo que em fa peresa.

Va un altre intent. Estàs a un restaurant i al menú hi ha:

1-Sopa de choclo
2-Ensalada de palta
3-Revuelto de zapallo (o también llamado zuchini)


I ara que demanes???In Spanish please????

Traducció: 1- Sopa de blat de moro
2- Amanida d´ aguacate
3- Revuelto de carabassó

Bueno va… l’últim intento eh!! Perquè en veritat aquí podríem estar tot el dia contant-vos coses que no entendríem mai!! jajaja

-Che, aquella mina de la pollera verde y la musculosa roja va de levante. Además el chabón de al lado se la quiere tranzar.

A vore… traducció: Ey, aquella xica de la falda verda i la camiseta de tirants roja va aparentant. A mes el noi que hi ha al seu costat se la vol lligar.

Buenooooooooooooo pareix que ara ens aneu entenent una miqueta no? Fins que no vam estar per la capital un temps no pillàvem res de la gerga!!! Ademes utilitzen molts d’anglicismes com “a full” (a tope) o “chance” (possibilitat).

A mes a mes hi ha que ficar-li el prefix “re” a tot!!! Com a superlatiu… algo es redivertido, rebueno, reaburrido…. Retodooooooooo i si damunt li anyadeixes el “recontra” encara es mes!!! Així que recontradivertidooooooo que va ser estar a Buenos Aires!!!

Pero bueno… la gerga no ho es tot… les 2 rapitenques van haver d’aprendre moltes mes coses pa fer-se passar com autentiques portenyes! Aquí van algunes de les coses que no pots oblidar per parèixer un autèntic ciutadà de Buenos Aires:

 Quedar per matear.

Vatros direu… bueno pos quedes en algú i prens uns mates i ja esta no??? Pos noooooooooooo el mate es molt mes que això!!! Es una filosofia de vida!!! Que ni el ioga es tan terapèutic com una tarda de mate!! Jajaja
Per anar a matear com a porteny tens que anar amb el mate, la bombilla, la yerba, el termo i ficar-ho tot dins d’una matera (bossa especial pa ficar-ho tot).



I això si… amb un sol mate (el recipient) mateem tots eh!! Aquí no val això de que cadascú te el seu! Aquí es comparteix tot!!! I el que matea, el que va ficant l’aigua calenteta al recipient en l’herba, es la mateixa persona tot el rato… no si val ficar-se l’aigua un mateix!! Jajaja i així fins que l’herba no te gust i comencem una altra vegada!! Així que vagis on vagis (platja, faena, camp, de viatge, a pegar una volta…) tens que endur-te tot el kit!!



La veritat es que a les dos mos va encantar el mate i la seva filosofia!! I al final anàvem natros carregades a tots els puestos!



 Adorar a Maradona sobre totes les coses.

Si, si… això no es un mite no… es una REALITAT. Maradona es el rei del mambo allí… i no importa el que faci o fara en un futur perque per als portenys ja ho ha fet tot! Adoren a Maradona per tot el país i et pots comprar tot tipus d’articles amb la seva cara.. impressionant!!! Fins i tot hi ha un vi de Maradona!! Jajaja molt fort!!



Bueno, s’ha de dir que en els últims anys Maradona comparteix pòdium amb Mafalda. Si si … sabíeu que el creador de Mafalda, Quino, era argenti? Nosaltres no però no vam tardar molt en adonar-nos quan passejàvem per Caminito i vam veure articles i figures de Mafalda per tot arreu! Es la sensació dels souvenirs!!



I ja si mesclem souvenirs de Maradona i Mafalda el resultat no te preu!!!



 Alimentar-se de milaneses, empanades, pizzae y pasta … i de postre… lo que sigue però amb Dulce de leche!!

Pos si… això es lo que mes abunda aper allí… milanesa de tot i tot amb dulce de leche!!





 Fer asados i beure Fernet!!!

Esta proba natros la vam fer súper be!!! Els “asados” es o que natros diem barbacoes i la carn a Argentina es boníssima!! I el Fernet es un licor d’herbes que t’ho beus amb coca cola i que bo!!! I lo típic es pos fer asados i beure Fernet! Una lliçó que vam apendre recontrabien!!



 Entendre la diferencia entre els Floggers i els Emos.

I, com natros quan vam arribar allí, direu.. que es això?? Pos son dos tribus urbanes de Buenos Aires que encara que a simple vista son molt paregudes, no son iguals, de fet s’odien entre ells així que millor no confondre’ls!!

Los Emos se caracteritzen per tenir una personalitat sensible.
Esta tribu te la característica de que quan passen un momento de dolor, canvien el dolor emocional per un dolor físic i tenen tendència a danyar-se o autoflagelar-se (se tallen els canells amb objectes filosos, es cremen , etc). Normalment van vestits amb tons foscos i es combinen amb accessoris de color fúcsia o rosa. Es pinten els ulls de negre i porten el pel llarg planxat tapant-se un ull per no observar la realitat.



Los Floggers es caracteritzen per tenir caracteritzen “fotolog”. Son adictes al fotolog en el que passen mes de 12 hores al dia firmant altres fotologs per a fer-se coneguts entre ells. Vesteixen de colors extravagants i el pel es lo mes apreciat dels floggers. Es pentinen amb serrell sense importar cap a quin costat però assegurant-se de que no els ho tapi l’ull pa que no els confonguin amb els Emos.



Pos si… molt fort!!! Ademes no es poden vore i fins i tot organitzen trobades a l´Abasto (zona coneguda a Buenos Aires) per barallar-se!!!!

 Guardar les monedes como si es tractes d’or

Les monedes es el material mes apreciat a Argentina. I us preguntareu perquè??? Per una simple raó: NO HI HAN MONEDES.
Si, si com ho sentiu… es veu que des de que va devaluar tant la moneda costa mes fabricar-la que el valor de la moneda en si així que el Govern no fabrica monedes noves!!!


Però clar…. Les monedes fan falta perquè l’autobús nomes se pot pagar amb monedes i les coses que valen menys de 2 pesos (el bitllet mes petit que hi ha) com les pagues? Pos a buscar-se la vida tu!!! A tots els establiments hi han cartells de que no es donen monedes al canvi així que quan compres alguna cosa i te tenen que tornar monedes t’agafes caramelets a canvi i si no pos no ho pots comprar perquè prefereixen no vendre-t’ho que tornar-te amb monedes! Molt fort!!

La gent es queixa per les cues que han de fer per a canviar 20 pesos en monedes que t’entrega la Central a les ventanilles de Constitucio, Retiro i Once.


Per a molt portenys, estes monedes, en termes econòmics, no valen gran cosa, però per a molts altres com venedors ambulants. Musics del carrer i aquells que demanen diners al carrer, estes monedes tenen moltíssim valor.

Això planteja als passatgers un constant dilema moral: val la pena donar-li 50 cèntims a n´este guitarrista del carrer? O millor me’ls guardo pal pròxim viatge en bus?

---------------------------------------------------------------------
Així que natros vam superar totes aquestes probes i moltes mes que us podríem contar i llavors vam ser batejades com a les “Rapi-portenyes”!!! Rapitenques d’ànima i portenyes de cor!!!



Esta entrada del blog va dedicada amb tot l´humor i carinyo a tots els argentins que vam conèixer durant la nostra aventura, especialment als portenys, i que ens van acompanyar en diferents moments del nostre viatge pel mon i per un mateix… on es va fusionar la nostra energia per crear moments molt especials que sempre perduraran al nostre cor.







Gracies a Caro, a Luis y Lechu, a Grachu, a Luz, a Vero, a Flor, a Pablo, a Javi, a Nico, a Sara, a Nanne i a tots aquells argentins que es van creuar, de forma tan oportuna, a les nostres vides.









Buenos Aires, la ciutat dels artistes, de la gratitud, de la bogeria… on el tango expressa al seus carrers l’elegància mes pura.



Com diu Sabina a la seva canço dedicada a Buenos Aires:

“en Buenos Aires todo vuela, la alegría,
la anarquía, la bondad, la desesperación.
Todas las noches sale el sol
todos los días vuelve el sol”.


Per a que el sol mai deixi de brillar als cors argentins..

Una abraçada a tots




Vane i Eva

1 comentario:

David dijo...

Sempre s'ha dit que Buenos Aires és una ciutat especial. Jo conec uns quants porteños i sempre parlen de les peculiaritats de la seva ciutat i de la seva gent. Però algunes de les coses que heu explicat no les sabia ... jejeje. Molt interessant!!!

Per cert, els emos ja corren pels nostres carrers catalans ... però que jo sàpiga no tenen aquesta enemistat amb els floggers ... però segur que tot arribarà ...

Seguiré pendent de lapropera actualització ...

Petonets

David